Rejser til Island med Island Tours

Island – vejr og klima

Hvis du ikke kan lide vejret, så bare vent 15 minutter så er det skiftet! Dette er et almindelig islandsk ordsprog og jeg må sige, at der er noget om “snakken”.

Selvom navnet Island indikerer is og sne, så er der tale om en sandhed med visse modifikationer. Det er rigtigt at der er is og sne i Island, men Island har, til trods for både navnet og landets nordlige beliggenhed, et relativt varmt klima. Island er varmere end man skulle tro! Årsagen til det milde klima skal findes i den varme havstrøm vi kalder for Golfstrømmen som løber rundt om Island og derved tilfører varme/energi til landet. Især den sydlige og vestlige del af Island har glæde af den varme havstrøm, mens den nordlige og østlige del af Island er præget af lidt koldere havstrømme.

Den gennemsnitlige dagtemperatur i Reykjavik (i SV) er i januar og juli måned henholdsvis 2 grader c og 13 grader c, mens det for Akureyri (i NØ) er 1 grader c i januar og 15 grader c i juli.

Temperatur i grader celsius

Klima i Island - temperatur

Kilde: DMI

Ser vi på nedbør på de to lokaliteter, så er der henholdsvis 76 mm i januar og 52 mm i juli i Reykjavik, mens det for Akureyri er 55 mm i januar og 33 mm i juli.

Nedbør i millimeter

Klima i Island - nedboer

Kilde:DMI

Vejret kan generelt set være ret omskifteligt i Island. Dette skyldes landets beliggenhed på grænsen mellem de kolde og de varme strømninger, hvilket spiller ind på de vejrsystemer der dannes i Nordatlanten og som påvirker Island. Dette gælder for såvel som nedbør og vind. Vinden kan til tider være stærk og påvirke sigtbarhed og trafik, så derfor er det altid en god ide at undersøge de lokale vejreforhold i de forskellige dele af landet, mens man rejser rundt.

Solskinstimerne i Island fordeler sig, som følge af den nordlige beliggehed, som følger. I Reykjavik er der i gennemsnit cirka 6 timers dagslys i januar måned og cirka 20 timers dagslys i juli måned. For Akureyri er det cirka 5 timers dagslys i januar måned og cirka 21 timers dagslys i juli måned.

Solskinstimer (dagslys) pr. døgn opgjort i timer og minutter

Klima i Island - solskinstimer

Kilde: climatemps.com

Konklusionen er, at der i perioden mellem maj og august er lange lyse dage. Så lange at solen i juni måned i det nordlige Island stort set ikke går ned. I januar forholder det sig omvendt, idet solen ikke er på himlen i så mange timer, hvilket giver mulighed for at opleve det storslåede fænomen, der hedder nordlys (aurora borealis).

Det islandske vejr og de fire årstider

De fire årstider I Island er karakteriseret ved følgende vejrforhold.

Vinteren er generelt set ret mild som det også er beskrevet ovenfor. Temperaturen i Reykjavik i januar minder om temperaturen i Hamborg eller New York. Det er ikke usædvanligt at det sner i perioden fra oktober til April, men den sne der falder, ligger der ikke særligt længe når vi ser på lavlandet og kystområderne.

Udendørsliver er karakteriseret ved aktiviteter i sneen, ridning og megen svømmeaktivitet i de udendørs pool der findes i et utal Island over.

Foråret kommer gerne i april når solen får mere magt og temperaturene gradvist stiger. Solen står gradvist længere på himlen og dagene bliver betragteligt længere. Med den stigende temperatur følger foråret i naturen og det bliver grønt og de første blomster kommer i flor, ligesom flere og flere tursier melder deres ankomst for at nyde godt af de mildere temperature og de billigere priser. Det er også nu at de første lystfiskere strømmer til Island for at få del i de mange flotte fisk i de islandske floder og elve. Hvalsæsonen skydes også ind i foråret og der er store oplevelser i vente.

I juni er vi nået til sommeren og de grønne græstæppe breder sig i rigt mål. Med græsset følger dyrene og vi ser nu flokke af heste og får ivrigt i gang med afgræsning af den frodige enggræs. Sommeren i Island, der falder i perioden juni til august, er dejligt varm når vejrsystemerne ligger rigtigt. Som bonus er der mange steder næsten midnatssol og der er rigeligt med tid til at opleve landet. Sommeren er perioden hvor absolut flest turister besøger den smukke ø for at opleve den spændende natur og kultur og der er pres på de fleste overnatningssteder og turistattraktioner. Men øen er stor og man kan sagtens være ”alene” mange timer i træk, hvis man vælger de rette lokaliteter og tidspunkter.

Efteråret er i perioden fra september til oktober og gradvist bliver det køligere. Med den kortere dag øges chancerne for at opleve nordlyset betragteligt, så er man på udkig efter nordlys så er efteråret (og vinteren) det helt rigtige tidspunkt at besøge Island. I tillæg er priserne også lavere i denne periode, ligesom udbuddet af kulturelle oplevelser også øges. Mange turister besøger Island i efteråret for at tage på vandreture, på de mange glimrende vandreruter der findes overalt i Island.